Citomegalovirus Humà i alteració del metabolisme

Ja hem pegat una ullada general a la biologia del citomegalovirus (CMV) i als símptomes que poden presentar els individus infectats; ara anem a profunditzar en aspectes més concrets.

HCMV altera el metabolisme central. Com? Ara presentarem els seus efectes sobre el metabolisme en els fibroblasts, les cèl·lules sobre les quals s’han realitzat els estudis pertinents. El canvi i alteració del metabolisme a nivell global està provocat per un augment en el consum de glucosa i glutamina per part d’aquest tipus de cèl·lules.

El CMV indueix i activa el transportador de glucosa GLUT 4, eliminant el transportador normal del fibroblast, GLUT 1 i provocant aquest increment en el consum del glúcid, que per cert, va sent major com més avançada es troba la infecció. Però a més a més, resulta que CMV és depenent del transportador que ell mateix activa, ja que en la seua ausència no pot generar progènie vírica. Açò ha sigut observat en assajos amb Indinavir, un fàrmac inhibidor de GLUT 4 però no de GLUT 1, en els quals es veia que en cèl·lules tractades amb aquest, la producció de CMVs disminuïa.

D’altra banda, l’elevat consum de glutamina comporta una major excreció de lactat i glutamat. Després de la infecció, la glutaminasa i la glutamat deshidrogenasa, enzims necessaris per a la conversió de la glutamina a a-cetoglutarat, veien incrementada la seua activitat. Aquelles cèl·lules infectades que eren privades de glutamina, esgotaven l’ATP i no podien generar progenie vírica, demostrant també la seua dependència de l’us de la glutamina (Munger et al., 2006)

Aquesta sèrie de canvis resulten en una acumulació de metabòlits, incloent intermediaris de la glicòlisi, del Cicle de l’Àcid Cítric, i de la biosíntesi de pirimidines. Com a conseqüència de l’acumulació de citrat, es produïa més malonil-CoA i també augmentava, doncs, l’activitat de biosíntesi de lípids. Però no només augmenta la síntesi d’àcids grassos, sinó que impedeix la seua oxidació catabòlica a expenses de la producció d’ATP. La inhibició farmacològica de la acetil-CoA carboxilasa i de la àcid gras sintasa també inhibia la producció de progènie vírica, revelant que el CMV també es depenent de la biosíntesi de lípids (Seo et al., 2011) 

La major acumulació de productes del metabolisme es dona en fases tardanes de la infecció, coincidint amb el moment en que el consum de glucosa és major.

Aquestos fets han sigut comprovats en experiments d’anàlisi de flux que quantificaven el flux de carboni en fibroblasts simulacre i en fibroblasts infectatsHCMV (Munger et al., 2008).

Bé, pot ser que vos haja semblat un embolic però no mentim quan diguem que açò només és una visió general del que fa el citomegalovirus i que, de fet, no es coneixen tots els mecanismes pels quals el nostre amiguet causa aquest desequilibri. Esperem que no vos haja resultat molt pesat, la setmana que ve un altre post. 🙂

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 5 7 ?